Veel gestelde vragen

Hieronder volgen enkele veel gestelde vragen die we de afgelopen 15 jaar binnen hebben gekregen. Staat uw vraag er niet bij? DAn kunt u ons b.v. per e-mail uw vraag sturen: info@nobelgrass.nl

Vraag: is kunstgras onderhoudsvrij?

Antwoord: nee, helaas is dit niet het geval. Kunstgras is onderhoudsarm. Dit betekent dat een kunstgras veld relatief weinig onderhoud nodig heeft (1 tot 2 keer per jaar grondig borstelen met een harde bezem of met een machine). Het kan voorkomen dat er onkruid of mos-vorming ontstaat in uw kunstgras veld. Dit kan worden verwijderd met een algemene onkruidverdelger en een harde bezem (vroeger was dit het product round-up).

Mocht u dit onderhoud willen uitbesteden, dan kan dat ook. Nobel Grass heeft diverse speciaal ontwikkelde machines voor deze klus. De kosten bedragen vanaf 250 euro excl. btw per klus (afhankelijk van de grootte van het perceel en mate van vervuiling).

Vanaf 2024 heeft Nobel Grass ook een "betaalbare" onderhoudsmachine in het assortiment welke we zelfs gratis weggeven bij een besteding van minimaal 1.500 euro. Lees hier hoe het werkt: kunstgras onderhoud.

Vraag: gebruiken jullie rubbergranulaat in het kunstgras (zoals in de uitzending van Zembla werd uitgelicht)?

Antwoord: nee, Nobel Grass gebruikt nooit het betreffende rubber granulaat. Voor de volledigheid willen wij dit graag nader toelichten: het betreffende rubber granulaat dat werd uitgelicht tijdens de uitzending van Zembla is een product dat gebruikt wordt op enkel de officiële voetbalvelden. Het rubber granulaat wordt gebruikt als zogenaamd "infill" voor in het kunstgras. Het gaat dus niet om het kunstgras maar om de infill (het zogenaamde materiaal dat in het kunstgras gestrooid wordt t.b.v. stabiliteit, demping en speelcomfort).

Vraag: hebben jullie een showroom met showtuin?

Antwoord: ja, Nobel Grass heeft een showroom gevestigd te Oss. Als u een bezoek aan de showroom wilt brengen, dan heeft het de voorkeur om daarvoor een afspraak te maken. U kunt dit telefonisch doen of per e-mail. Verder biedt Nobel Grass de service om vrijblijvend bij u langs te komen met grote stalen / proefmonsters. Of u vult ons formulier in "vraag gratis stalen aan". Dan kunnen deze ook opgestuurd worden naar uw huis.

Vraag: verkleurd kunstgras?

Antwoord: in principe niet. Wij geven 15 jaar garantie op kleurvastheid (de zogenaamde UV resistentie). Uiteindelijk zal het kunstgras naar verloop van tijd kleur verliezen door het zonlicht, het kunstgras zal iets valer worden. Houdt rekening met een paar procent kleurverlies dat u met het blote oog niet of nauwelijks kunt waarnemen.

Vraag: is jullie kunstgras milieuvriendelijk?

Antwoord: uiteraard werkt Nobel Grass uitsluitend met kunstgras soorten die vrij zijn van zware metalen (zoals lood en cadmium). Dus alle kunstgras soorten zijn milieuvriendelijk en kindvriendelijk.

Vraag: hoeveel m2 kunstgras heb ik nodig en welke kunstgras toebehoren heb ik nodig?

Antwoord: vaak komt het voor dat een kunstgras veld niet precies de afmetingen heeft van de standaard rol breedtes van het kunstgras. Meestal zijn de kunstgras rollen 4 meter breed en in sommige gevallen 2 meter. Bij de berekening van het aantal m2 kunstgras dient rekening te worden gehouden met deze standaard breedtes en de legrichting. Mocht het te leggen kunstgras veld bv 3,60 meter breed zijn en bv 7 meter lang, dan dient u een strook kunstgras te bestellen van 4 x 7 meter = 28 m2. De strook die overblijft van 0,40 x 7 meter is het zogenaamde snijafval. Mocht een kunstgras veld willen laten aanleggen, dan raden wij u aan om een kijkje te nemen op onze pagina: kunstgras aanleg en download het document "hoeveel m2 heb ik nodig". In dit document worden een aantal voorbeelden weergegeven hoe het e.e.a. te berekenen en welke toebehoren u nog nodig heeft.

Vraag: ik heb mollen in mijn tuin. Is dit een probleem voor een kunstgras veld?

Antwoord: mollen zijn inderdaad een probleem voor uw kunstgras veld. Het is niet zo zeer een probleem voor het kunstgras maar eerder voor de ondergrond. De mol zal gangen onder het kunstgras maken waardoor verzakkingen ontstaan. Mocht u twijfel over de aanwezigheid van een mol in uw tuin, u kunt dan het zekere voor het onzekere nemen en mollengaas / kippengaas plaatsen in de onderbouw. Of u kunt werken met een gestabiliseerd zandbed of lava. Een mol kan daar minder makkelijk doorheen komen.

Vraag: : Zit er garantie op het kunstgras als ik zelf installeer?

Antwoord: : uiteraard geeft Nobel Grass uitstekende fabrieksgarantie op haar kunstgras. Nobel Grass geeft 15 jaar garantie op UV (kleurvastheid). Verder geven we 25 jaar garantie op breuk / scheur van het kunstgras. Mocht u ervoor kiezen om het kunstgras zelf te installeren, dan geven we geen garantie op de kwaliteit van installatie en de lijmnaden.

Vraag: : hoe snel kunnen jullie leveren?

Antwoord: : Nobel Grass is producent van het kunstgras en naast de retail, heeft Nobel Grass een groothandel en heeft daarom zo goed als altijd, alle aangeboden kunstgras soorten en kunstgras toebehoren op voorraad. Dit betekent dat we altijd in staat moeten zijn om uw levering binnen een termijn van 1-2 weken moeten kunnen inplannen. U kunt de materialen ook afhalen bij ons magazijn te Oss.

Vraag: in de zomer wil ik een zwembad op het kunstgras plaatsen. Mag dit?

Antwoord: in principe kan het. De vezels onder het zwembad zullen plat gaan liggen, maar zullen na het verwijderen van het zwembad, na het opborstelen weer herstellen. Let wel op een stabiele onderbouw! Door de zware (punt)belasting van het zwembad op uw onderbouw, kunnen deuken / kuilen ontstaan. Gebruik b.v. voor de onderbouw grindplaten.

Vraag: : kan een brandplek in het kunstgras gerepareerd worden?

Antwoord: : het komt een aantal keren per jaar voor dat er een "ongelukje" gebeurt op het kunstgras veld van onze klanten (denk aan een BBQ, vuurkorf of vuurwerk). Er kan dan een brandgat ontstaan. Dit is vrij eenvoudig te repareren door ons. Een tip die we mee willen geven is dat u te allen tijde een paar reststukken achter de hand houd na installatie (en dus niet alles weggooit) U heeft dan namelijk altijd een stuk kunstgras achter de hand van dezelfde productie batch / verfbad waardoor kleurverschil tot een minimum wordt beperkt.

Vraag: : welk kunstgras moet ik kiezen voor een tuin?

Antwoord: : er zijn vele honderden verschillende soorten kunstgras beschikbaar in de markt. De juiste keuze is daarom niet heel eenvoudig. Maar als het gaat om een tuin-toepassing, dan is het aan te raden om kunstgras te kiezen met een hoge sierwaarde (dus natuurlijke kleuren groen en met mosdraadje). Tevens is het aan te raden om kunstgras te kiezen met een hoge zachtheid. Nobel Grass is de absolute specialist op het gebied van kunstgras soorten voor de tuin. Neem een kijkje op deze pagina op onze website: Kunstgras in de tuin.

Vraag: : zitten er ook nadelen aan kunstgras?

Antwoord: : naast het feit dat de aanschafprijs van kunstgras hoger ligt dan de aanschafprijs van echt gras, zal kunstgras in de zon warm worden. Bij extreem heet en zonnig weer (maar dat zal niet te vaak voorkomen in Nederland) is het aan te raden om u spelende baby en kleine kinderen, te beschermen door bv een dekentje te plaatsen op het kunstgras of het even nat te sproeien.

Vraag: : wordt jullie kunstgras warm in de zon?

Antwoord: : alle kunstgras soorten van welke aanbieder dan ook, worden warm in de zon. Op uitzonderlijk warme dagen, zal het kunstgras heet aanvoelen aan de voeten. Maar dit zal enkel op een paar dagen per jaar het geval zijn. Ook zou u het kunstgras kunnen sproeien zodat het kunstgras afkoelt. Als u kleine kinderen of baby's heeft dan raden wij aan om tijdens deze dagen een dekentje op het kunstgras te leggen.

Vraag: : wat zijn de kunstgras prijzen?

Antwoord: : de kunstgras prijzen van Nobel Grass liggen tussen 18,95 euro per m2 tot en met 39,95 euro per m2. Het gaat hier enkel om de prijzen van het kunstgras en dat is exclusief de kunstgras toebehoren en exclusief de aanleg van het kunstgras. Er moet gezegd worden dat de het kunstgras van 18,95 euro per m2 van mindere kwaliteit is dan b.v. een kunstgras soort van 32,95 euro per m2. Maar dat is logisch.

Vraag: : rekent Nobel Grass bezorgkosten?

Antwoord: : Nobel Grass rekent een kleine vergoeding voor het laten bezorgen van de materialen. U kunt 65 euro aanhouden voor het bezorgen van een rol kunstgras en toebehoren. Maar bij webshop bestellingen vanaf 500 euro, bezorgen we gratis. En bij het bestellen van kunstgras, zit u al snel op dat bedrag.

Vraag: : welk kunstgras moet ik kiezen voor een hockeyveldje / speelveldje?

Antwoord: : zoals gezegd zijn wij specialist op het gebied van kunstgras in de tuin. Maar onze moedermaatschappij Nobel Grass is tevens marktleider op het gebied van speel- hockeyvelden bij u thuis. Neem gerust een kijkje op de website van privé hockeyveld. daar is alle mogelijk informatie te vinden over dit onderwerp.

Vraag: : kan ik zware tuinmeubelen op het kunstgras zetten?

Antwoord: : het plaatsen van zware objecten op het kunstgras zoals een zwembad, trampoline of tuinmeubelen is voor het kunstgras geen enkel probleem. Wel raden we aan om het kunstgras bij installatie in te zanden met kwartszand. Dit zorgt voor extra stabiliteit van de mat en de vezel. Zware objecten kunnen overigens wel een probleem zijn voor de zogenaamde onderbouw / ondergrond. Met name puntbelasting kan schadelijk zijn voor de ondergrond. Dit kan deuken en verzakkingen tot gevolg hebben. Een oplossing kan zijn om uw onderbouw te stabiliseren met drainageplaten / valdempingplaten. Deze zijn te vinden op onder webpagina: kunstgras toebehoren.

Vraag: : welk kunstgras moet ik kiezen voor onder een speeltoestel

Antwoord: : ons advies is, mocht het een particulieren toepassing zijn, om een zachte en kwalitatief sterke kunstgras mat te kiezen zoals b.v. Nobel Grass Premium 30. Deze kunstgras mat is sterk maar heeft toch sierwaarde wat vaak in een tuin wenselijk is.

Mocht u kunstgras willen aanschaffen voor een openbare speeltoepassing (zoals bv voor een openbaar speelveld bij u in de buurt), dan moeten we met andere materialen werken. We hebben dan te maken met bepaalde wetgeving. Mocht u een soortgelijk project willen aangaan, neem dan contact op met onze verkopers. Zij staan u graag te woord.


Vraag: : kan kunstgras statisch worden?

Antwoord: : ja, dat kan. Zeker als het langere tijd droog weer is en u b.v. shockpads onder het kunstgras heeft liggen (hebben een isolerende waarde), dan kan het kunstgras veld statisch geladen worden. De oplossing is feitelijk heel simpel. Gewoon nat sproeien met water. Dan ontlaad het kunstgras veld.

Vraag: : hoe moet ik kunstgras leggen?

Antwoord: : we hebben een instructievideo gemaakt en een document met uitleg over hoeveel m2 kunstgras u nodig heeft en welke kunstgras toebehoren. Neem een kijkje op deze pagina en het e.e.a. zal waarschijnlijk duidelijker worden: kunstgras aanleg.

Vraag: : ik heb problemen met de afwatering in mijn tuin. Kan ik dan kunstgras leggen?

Antwoord: de ondergrond / onderbouw van een kunstgrasveld is uiteraard van essentieel belang. Naast de stabiliteit van de ondergrond / onderbouw, is de afwatering van belang. Als uw tuin het water moeizaam afwatert, dan is het aan te raden om drainageslangen te gebruiken voor de afwatering. Ook kunt u er in sommige gevallen voor kiezen om het perceel wat dieper uit te graven (b.v. 20 cm) en dan te werken met lava en grindplaten.

Vraag: : moet ik kwartszand gebruiken bij de installatie van het kunstgras?

Antwoord: : zo goed als alle kunstgras soorten hebben in feite kwartszand nodig als infill materiaal. Dit kwartszand is bedoeld om de mat en vezel extra stabiliteit te geven en tevens om de levensduur van de kunstgrasmat te vergroten. Op onze website staan ook een aantal soorten kunstgras waarbij kwartszand niet perse noodzakelijk is. Maar dit geldt enkel voor toepassingen met decoratieve doeleinden (dus dat het kunstgras niet belast wordt). Meestal wordt het kunstgras wel belast en is het aan te raden om wel kwartszand te gebruiken. Het inzanden van het kwartszand is voor sier- en speeltoepassingen eenmalig. Bijzanden na installatie is dus niet meer nodig. Wel is bijzanden bij bijvoorbeeld sporttoepassingen zoals hockey en voetbal.

Vraag: : hebben jullie ook kunstgras op 2 meter breed of enkele op 4 meter breed?

Antwoord: : wij hebben een aantal hardlopers in ons assortiment zitten welke op zowel 4 meter als 2 meter breed te bestellen zijn zoals Nobel Grass Premium 30-40-50. De overige soorten zijn enkel op 4 meter breed te verkrijgen. Op de product bladen op de website wordt meer informatie gegeven over dit onderwerp.

Vraag: : hebben / kan kunstgras in elke gewenste vorm gelegd worden?

Antwoord: : ja, het is geen probleem om kunstgras in elke gewenste vorm te snijden. Wij kunnen u tips geven over hoe dit aan te pakken. Mocht u de installatie willen uitbesteden, dan is dat uiteraard ook prima. Wij hebben ervaren installateurs in dienst die dit voor u kunnen doen.

Vraag: : kan ik kunstgras aan elkaar lijmen en zijn de naden zichtbaar?

Antwoord: : alle percelen breder en langer dan 4 meter moeten verlijmd worden omdat de rollen niet breder zijn dan 4 meter. Dus het komt regelmatig voor dat er een lijmnaad gemaakt moet worden. Dit is prima mogelijk. De zichtbaarheid van de lijmnaad is zo goed als te verwaarlozen. Er zal geen een aanbieder 100% garantie geven op het niet zichtbaar zijn van een lijmnaad maar wij kunnen wel stellen dat we de lijmnaden zo goed als onzichtbaar kunnen wegwerken. De stelregel is: hoe hoger de vezelhoogte, hoe makkelijker het is om de zichtbaarheid van de naad weg te werken.

Vraag: : als mijn huisdier haar / zijn behoeft doet op het kunstgras, is dat schadelijk voor het kunstgras?

Antwoord: : nee hoor, dit is geen probleem. Ons kunstgras is (ammoniak) resistent. Mocht uw huisdier zijn / haar behoefte doen op het kunstgras, dan gewoon wegnemen en naspoelen met water.

Vraag: : ik heb nogal grote en speelse honden. Kan jullie kunstgras hier tegen?

Antwoord: : in dit geval is het aan te raden om de wat betere kwaliteiten kunstgras te overwegen. Bijvoorbeeld met een Nobel Grass 30 Premium of Nobel Grass 40 Premium. Ook dient u bij spelende honden rekening te houden met de fixatie van het kunstgras op de ondergrond. De mat kan namelijk gaan schuiven. Dit kan bijvoorbeeld door extra grondankers te gebruiken of de mat vast te nieten op houten balken die in de onderbouw verwerkt kunnen worden.