Algemene informatie / veel gestelde vragen:

Vraag: is kunstgras onderhoudsvrij?

Antwoord: nee, helaas is dit niet het geval. Kunstgras is onderhoudsarm. Dit betekent dat een kunstgras veld relatief weinig onderhoud nodig heeft (1 tot 2 keer per jaar grondig borstelen met een harde bezem). Het kan voorkomen dat er onkruid of mosvorming ontstaat in uw kunstgras veld. Dit is eenvoudig te verwijderen met een algemene onkruidverdelger en een harde bezem (vroeger was dit het product round-up). Het mos kan met een anti-mos middel worden verwijderd en een harde bezem. Mocht u dit onderhoud willen uitbesteden, dan kan dat ook. Nobel Grass heeft diverse speciaal ontwikkelde machines voor deze klus. De kosten bedragen vanaf 150 euro excl. btw. U kunt ook een offerte opvragen via het invul veldje. Belangrijk voor ons om te weten is het aantal m2, de woonplaats en de bereikbaarheid van het perceel met machines (staan er bomen in of een speeltoestel?).


Vraag: gebruiken jullie rubbergranulaat in het kunstgras (zoals in de uitzending van Zembla werd uitgelicht)?

Antwoord: nee, Nobel Grass gebruikt nooit het betreffende rubber granulaat. Voor de volledigheid willen wij dit graag nader toelichten: het betreffende rubber granulaat dat werd uitgelicht tijdens de uitzending van Zembla is een product dat gebruikt wordt op enkel de officiële voetbalvelden. Het rubber granulaat wordt gebruikt als zogenaamd "infill" voor in het kunstgras. Het gaat dus niet om het kunstgras maar om de infill (het zogenaamde materiaal dat in het kunstgras gestrooid wordt tbv stabiliteit en demping).


Vraag: hebben jullie een showroom met showtuin?

Antwoord: ja, Nobel Grass heeft een showroom gevestigd te Oss. Als u een bezoek aan de showroom wilt brengen, dan heeft het de voorkeur om daarvoor een afspraak te maken. U kunt dit telefonisch doen of per e-mail.


Vraag: verkleurd kunstgras?

Antwoord: wij geven 15 jaar garantie op kleurvastheid (de zogenaamde UV resistentie). Uiteindelijk zal het kunstgras naar verloop van tijd kleur verliezen door het zonlicht, het kunstgras zal iets valer worden (paar procent kleurverlies).


Vraag: is jullie kunstgras milieuvriendelijk?

Antwoord: uiteraard werkt Nobel Grass uitsluitend met kunstgras soorten die vrij zijn van zware metalen (zoals lood en cadmium). Dus alle kunstgras soorten zijn milieuvriendelijk en kindvriendelijk.


Vraag: hoeveel m2 kunstgras heb ik nodig?

Antwoord: vaak komt het voor dat een kunstgras veld niet precies de afmetingen heeft van de standaard rol breedtes van het kunstgras. Meestal zijn de kunstgras rollen 4 meter breed en in sommige gevallen 2 meter. Bij de berekening van het aantal m2 kunstgras dient rekening te worden gehouden met deze standaard breedtes. Mocht het te leggen kunstgras veld bv 3,60 meter breed zijn en bv 7 meter lang, dan dient u een strook kunstgras te bestellen van 4 x 7 meter = 28 m2. De strook die overblijft van 0,40 x 7 meter is het zogenaamde snijafval. Mocht een kunstgras veld willen laten aanleggen breder en langer dan 4 meter, dan raden wij aan om een schets te maken met maatvoeringen erin en deze door te sturen naar een van onze medewerkers. Zij kunnen u advies geven aangaande de meest economische manier van leggen (dus met het minste snijverlies) en tevens kunnen zij u advies geven aangaande de zogenaamde richting van de vleug. Het bepalen van de richting van de vleug is mede bepalend voor het meest natuurlijk en optimaal resultaat.


Vraag: groeit er onkruid in mijn kunstgras?

Antwoord: helaas ontkomen we niet aan een klein beetje onderhoud aan het kunstgras. Langs de randen van het kunstgras kan onkruid ontstaan. Tevens kan er her en der een klein beetje onkruid ontstaan op het kunstgras veld maar dit is erg beperkt (er kan bv door vogels of wind organisch materiaal in uw veld terechtkomen). Het goede nieuws is dat de hoeveelheid onkruid beperkt zal zijn. U kunt dit onkruid eenvoudig verwijderen met de hand of harde bezem


Vraag: ik heb mollen in mijn tuin. Is dit een probleem voor een kunstgras veld?

Antwoord: mollen zijn inderdaad een probleem voor uw kunstgras veld. Het is niet zo zeer een probleem voor het kunstgras maar eerder voor de ondergrond. De mol zal gangen onder het kunstgras maken waardoor verzakkingen ontstaan. Mocht u twijfel over de aanwezigheid van een mol in uw tuin, u kunt dan het zekere voor het onzekere nemen en mollengaas / kippengaas plaatsen in de onderbouw. Of u kunt werken met een gestabiliseerd zandbed of lava. Een mol kan daar minder makkelijk doorheen komen.


Vraag: in de zomer wil ik een zwembad op het kunstgras plaatsen. Mag dit?

Antwoord: ja hoor, geen probleem. De vezels onder het zwembad zullen plat gaan liggen, maar zullen na het opborstelen weer herstellen. Let wel op een stabiele onderbouw!


Vraag: is kunstgras brandbaar (i.v.m. het gebruik van bv een BBQ of vuurkorf)?

Antwoord: kunstgras is niet direct ontvlambaar maar kunstgras zal na aanraking van vuur of bv hete kolen wel direct gaan smelten. Dit is dan ook direct zichtbaar. Vermijd BBQ's vuurkorven e.d. op en rondom uw kunstgras veld. Mocht er toch een ongelukje gebeuren, dan kunnen wij te allen tijde de schooi- en brandplekken repareren. Tip: bewaar altijd een stuk snijafval. Dan heeft u namelijk altijd een stukje kunstgras van hetzelfde type en verfbad.


Vraag: : zitten er ook nadelen aan kunstgras?

Antwoord: : naast het feit dat de aanschafprijs van kunstgras hoger ligt dan de aanschafprijs van echt gras, zal kunstgras in de zon warm worden. Bij extreem heet en zonnig weer (maar dat zal niet te vaak voorkomen in Nederland!) is het aan te raden om u spelende baby en kleine kinderen, te beschermen door bv een dekentje te plaatsen op het kunstgras


Vraag: : hoe snel kunnen jullie leveren?

Antwoord: : Nobel Grass heeft zo goed als altijd, alle aangeboden kunstgras soorten en kunstgras accessoires op voorraad. Dit betekent dat we altijd in staat moeten zijn om uw levering binnen een termijn van 2 weken moeten kunnen inplannen.


Vraag: : wordt jullie kunstgras warm in de zon?

Antwoord: : alle kunstgras soorten van welke aanbieder dan ook, worden warm in de zon. Op uitzonderlijk warme dagen, zal het kunstgras te heet aanvoelen aan de voeten waardoor u en uw naasten schoenen moeten dragen. Maar dit zal enkel op een paar dagen per jaar het geval zijn. Ook zou u het kunstgras kunnen sproeien zodat het kunstgras afkoelt. Als u kleine kinderen of baby's heeft dan raden wij aan om tijdens deze dagen een dekentje op het kunstgras te leggen.


Vraag: : wat zijn de kunstgras prijzen?

Antwoord: : de kunstgras prijzen van Nobel Grass liggen tussen 12,95 euro per m2 tot en met 34,95 euro per m2. Het gaat hier enkel om de prijzen van het kunstgras en dat is exclusief de kunstgras toebehoren en exclusief de aanleg van het kunstgras. Er moet gezegd worden dat de het kunstgras van 12,95 euro per m2 meer bedoeld is voor decoratieve doeleinden en weinig sierwaarde heeft en minder duurzaam is dan bv een kunstgrasmat van 34,95 euro per m2.


Vraag: : kan ik mijn aankoop in termijnen betalen?

Antwoord: : Nobel Grass is in alle opzichten flexibel. Dus het is mogelijk om in termijnen te betalen maar dit is niet aan te raden om te doen. Geld lenen kost nu eenmaal ook geld. Het is daarom beter om het gehele bedrag te voldoen na oplevering.


Vraag: : hoe kan ik betalen bij jullie?

Antwoord: : Nobel Grass vraagt een kleine aanbetaling bij bestelling. Dit is omdat we het kunstgras moeten afsnijden op de gewenste maat. Het restant van de betaling kunt u per pin voldoen aan de chauffeur / installateur (of indien gewenst contant).


Vraag: : rekent Nobel Grass bezorgkosten?

Antwoord: : Nobel Grass rekent een kleine vergoeding voor het laten bezorgen van de materialen. De hoogte van de bezorgkosten hangen af van de afstand van onze basis naar uw huis. Gemiddeld kunt u 65 euro aanhouden voor het bezorgen van een rol kunstgras. Mocht u tevens het kwartszand erbij te willen bestellen, dan komt er een toeslag van 25 euro bij.


Vraag: : welk kunstgras moet ik kiezen voor een tuin?

Antwoord: : er zijn vele honderden verschillende soorten kunstgras beschikbaar in de markt. De juiste keuze is daarom niet heel eenvoudig. Maar als het gaat om een tuin-toepassing, dan is het aan te raden om kunstgras te kiezen met een hoge sierwaarde (dus natuurlijke kleuren groen en met mosdraadje). Tevens is het aan te raden om kunstgras te kiezen met een hoge zachtheid. Nobel Grass is de absolute specialist op het gebied van kunstgras soorten voor de tuin. De naam zegt het in feite al. Mocht u kunstgras willen aanschaffen voor sport en spel, dan kunnen wij u uiteraard ook van dienst zijn.


Vraag: : welk kunstgras moet ik kiezen voor een hockeyveldje / speelveldje?

Antwoord: : zoals gezegd zijn wij specialist op het gebied van Nobel Grass. Maar onze moedermaatschappij Nobel Grass is marktleider op het gebied van speel- hockeyvelden bij u thuis. Neem gerust een kijkje op de website van Nobel Grass (www.nobelgrass.nl of www.privehockeyveld.nl) En stuur ons een mailtje met uw vraag. Onze verkopers staan u graag te woord.


Vraag: : kan ik zware tuinmeubelen op het kunstgras zetten?

 

Antwoord: : het plaatsen van zware objecten op het kunstgras zoals een zwembad, trampoline of tuinmeubelen is voor het kunstgras geen enkel probleem. Wel raden we aan om het kunstgras bij installatie in te zanden met kwartszand. Dit zorgt voor extra stabiliteit van de mat en de vezel. Zware objecten kunnen overigens wel een probleem zijn voor de zogenaamde onderbouw / ondergrond. Met name puntbelasting kan schadelijk zijn voor de ondergrond. Dit kan deuken en verzakkingen tot gevolg hebben. Een oplossing kan zijn om uw onderbouw te stabiliseren met drainageplaten / valdempingplaten of een zand / cement (een zogenaamd gestabiliseerd zandbed) of door gebruik te maken van een lavabed. Ook kunt u plaatselijk tegels verwerken in het zandbed zodat de puntbelasting wordt opgevangen.


Vraag: : welk kunstgras moet ik kiezen voor onder een speeltoestel?

Antwoord: : ons advies is, mocht het een particulieren toepassing zijn, om een zachte en kwalitatief sterke kunstgras mat te kiezen. We bedoelen hiermee een kunstgrasmat te kiezen met een hoge steekdichtheid of een kunstgrasmat met een zogenaamde c-shape of w-shape kunstgras vezel. Het kunstgras zal namelijk intensief belast worden (met name onder het speeltoestel). We moeten dan werken met kwalitatief goede materialen. Mocht u kunstgras willen aanschaffen voor een openbare speeltoepassing (zoals bv voor een openbaar speelveld bij u in de buurt), dan moeten we met andere materialen werken. We hebben dan te maken met bepaalde wetgeving. Mocht u een soortgelijk project willen aangaan, neem dan contact op met onze verkopers. Zij staan u graag te woord.


Vraag: : hoe moet ik kunstgras leggen?

Antwoord: : we hebben een instructievideo gemaakt met daarin de do's and don't  aangaande de aanleg van een kunstgras veld. Kijk op onze website bij "aanleggen kunstgras" voor meer informatie.


Vraag: : ik heb problemen met de afwatering in mijn tuin. Kan ik dan kunstgras leggen?

Antwoord: : de ondergrond / onderbouw van een kunstgrasveld is uiteraard van essentieel belang. Naast de stabiliteit van de ondergrond / onderbouw, is de afwatering van belang. Als uw tuin het water moeizaam afwatert, dan is het aan te raden om drainageslangen te gebruiken voor de afwatering. Ook kunt u er in sommige gevallen voor kiezen om het perceel bv 30 cm uit te graven en dan te werken met gebroken puin of lava.


Vraag: : moet ik kwartszand gebruiken bij de installatie van het kunstgras?

Antwoord: : zo goed als alle kunstgras soorten hebben in feite kwarstzand nodig als infill materiaal. Dit kwartszand is bedoeld om de mat en vezel extra stabiliteit te geven en tevens om de levensduur van de kunstgrasmat te vergroten. Op onze website staan ook een aantal soorten kunstgras waarbij kwartszand niet perse noodzakelijk is. Maar dit geldt enkel voor toepassingen met decoratieve doeleinden (dus dat het kunstgras niet belast wordt). Meestal wordt het kunstgras wel belast en is het aan te raden om wel kwartszand te gebruiken. Het inzanden van het kwartszand is voor sier- en speeltoepassingen eenmalig. Bijzanden na installatie is dus niet meer nodig.


Vraag: : hebben jullie ook kunstgras op 2 meter breed of enkele op 4 meter breed?

Antwoord: : wij hebben een aantal hardlopers in ons assortiment zitten welke op zowel 4 meter als 2 meter breed te bestellen zijn. De overige soorten zijn enkel op 4 meter breed te verkrijgen. Op de productbladen op de website wordt meer informatie gegeven over dit onderwerp.


Vraag: : hebben / kan kunstgras in elke gewenste vorm gelegd worden?

Antwoord: : ja, het is geen probleem om kunstgras in elke gewenste vorm te snijden. Wij kunnen u tips geven over hoe dit aan te pakken. Mocht u de installatie willen uitbesteden, dan is dat uiteraard ook prima. Wij hebben ervaren installateurs in dienst die dit voor u kunnen doen.


Vraag: : kan ik kunstgras aan elkaar lijmen en zie je dit?

Antwoord: : alle percelen breder en langer dan 4 meter moeten verlijmd worden omdat de rollen niet breder zijn dan 4 meter. Dus het komt regelmatig voor dat er een lijmnaad gemaakt moet worden. Dit is prima mogelijk. De zichtbaarheid van de lijmnaad is zo goed als te verwaarlozen. Er zal geen een aanbieder 100% garantie geven op het niet zichtbaar zijn van een lijmnaad maar wij kunnen wel stellen dat we de lijmnaden zo goed als onzichtbaar kunnen wegwerken.


Vraag: : kan ik het kunstgras bij jullie ophalen?

Antwoord: : Nobel Grass heeft naast haar showroom en showtuin een eigen opslag. Wij kunnen het kunstgras op maat snijden en meegeven aan u. Geen probleem! Het is wel aan te raden om een grote bus of aanhanger mee te nemen voor het vervoer van de rollen (en eventueel het kwartszand). Het is overigens ook wel aan te raden om het kunstgras een paar dagen van tevoren te bestellen zodat wij tijd kunnen maken om uw bestelling klaar te leggen. U kunt bij ons pinnen!


Vraag: : ik heb een trampoline / vijver in mijn tuin. Is het mogelijk om het kunstgras rondom te plaatsen?

Antwoord: : ja hoor, het is prima mogelijk om kunstgras rondom een trampoline of vijver te plaatsen. Het vergt overigens wel enige handigheid om dit te doen. Mocht u twijfelen, dan kunt u te allen tijde onze ervaren leggers inschakelen voor de installatie.


Vraag: : als mijn huisdier haar / zijn behoeft doet op het kunstgras, is dat schadelijk voor het kunstgras?

Antwoord: : nee hoor, dit is geen probleem. Ons kunstgras is (ammoniak) resistent. Mocht uw huisdier zijn / haar behoefte doen op het kunstgras, dan gewoon wegnemen en naspoelen met water.


Vraag: : ik heb nogal grote en speelse honden. Kan jullie kunstgras hier tegen?

Antwoord: : in dit geval is het aan te raden om de wat betere kwaliteiten kunstgras te overwegen. Bijvoorbeeld met een c-shape of w-shape vezelstructuur. Deze zogenaamde gevormde vezels zijn namelijk sterker dan de "normale" vezels. Ook dient u bij spelende honden rekening te houden met de fixatie van het kunstgras op de ondergrond (mits het aantal m2 beperkt is). De mat kan namelijk gaan schuiven. Vraag onze specialisten naar de mogelijkheden.


Vraag: : behoeft kunstgras in mijn tuin nog onderhoud?

Antwoord: : ja, kunstgras is niet onderhoudsvrij maar onderhoudsarm. Er zal nog steeds beperkt onderhoud plaats moeten vinden. Denk aan het 2 tot 4 keer per jaar verwijderen van onkruid langs de randen (met de hand eruit trekken of round-up of iets dergelijks gebruiken, 2 tot 4 keer per jaar opborstelen met een harde bezem en het bladvrij houden van het kunstgrasveld. U kunt er ook voor kiezen om het onderhoud door ons te laten doen. Wij hebben speciale machines in ons gamma zitten voor deze werkzaamheden.


Vraag: : kan kunstgras statisch worden?

Antwoord: : ja, dat kan. Zeker als het langere tijd droog weer is, kan het kunstgras veld statisch geladen worden. De oplossing is feitelijk heel simpel. Gewoon nat sproeien met water. Dan ontlaad het kunstgras veld.


Vraag: : kan een brandplek in het kunstgras gerepareerd worden?

Antwoord: : het komt een aantal keren per jaar voor dat er een "ongelukje" gebeurt op het kunstgras veld van onze klanten (denk aan een BBQ of vuurkorf). Dit is vrij eenvoudig te repareren door ons. Een tip die we mee willen geven is dat u te allen tijde een paar reststukken achter de hand houd na installatie (en dus niet alles weggooit) U heeft dan namelijk altijd een stuk kunstgras achter de hand van dezelfde productie batch / verfbad waardoor kleurverschil tot een minimum wordt beperkt.


Vraag: : verricht Nobel Grass ook onderhoud op mijn kunstgrasveld?

Antwoord: : jazeker doen wij dit. Nobel Grass heeft speciale machines voor deze werkzaamheden. Vraag onze verkopers naar de mogelijkheden.


Vraag: : Zit er garantie op kleurvastheid van het kunstgras?

Antwoord: : uiteraard geeft Nobel Grass uitstekende fabrieksgarantie op haar kunstgras. Nobel Grass geeft 15 jaar garantie op UV (kleurvastheid) en 10 jaar op lijmnaden (mits dat wij de installatie hebben uitgevoerd). Verder geven we levenslange garantie op breuk / scheur van het kunstgras


Vraag: : Zit er garantie op het kunstgras als ik zelf installeer?

Antwoord: : uiteraard geeft Nobel Grass uitstekende fabrieksgarantie op haar kunstgras. Nobel Grass geeft 15 jaar garantie op UV (kleurvastheid). Verder geven we levenslange garantie op breuk / scheur van het kunstgras. Mocht u ervoor kiezen om het kunstgras zelf te installeren, dan geven we geen garantie op de lijmnaden.